اثر نمک بر عملکرد مغز و سیستم عصبی چیست؟ نمک در رژیم غذایی
از سالها پیش تاکنون همه ما مصرف زیاد نمک را بهعنوان عامل اصلی بالا رفتن فشارخون میشناسیم. امروزه تحقیقات زیادی در مورد تاثیر نمک بر بدن انسان انجام شده که حاصل آن برای افراد علاقهمند به غذای خوشنمک یا شور ناگوار است. تاثیر مصرف نمک بر عملکرد مغز و سیستم عصبی چیست؟ نمک بر جریان خون مغز چه تاثیری میگذارد؟ توصیه دکتر مغز و اعصاب در مورد مصرف نمک چیست؟ در ادامه به همه این پرسشها پاسخ میدهیم.
دانشمندان تحقیقات زیادی روی موشها انجام دادهاند و به این نتیجه رسیدهاند که نمک علاوه بر بالا بردن فشارخون که همه ما آن را میشناسیم، تاثیر مخربی بر مغز و سیستم عصبی دارد. این امر سبب شده که دکتر مغز اعصاب بر اساس اکتشافات دانشمندان، بر میزان نمک مصرفی روزانه انسان توجه بیشتری داشته باشد.
بهطورکلی مقدار مناسب نمک برای هر فرد به میزان فعالیت او بستگی دارد، اما طبق نظر دکتر تغذیه، مصرف حدودا ۵ گرم سدیم در روز، برای بیشتر انسانها کافی است. اگر فعالیت بدنی شما شدید است، میتوانید با مشورت دکتر مغز و اعصاب آنلاین، حجم نمک مناسب خود را پیدا کنید.
یکی از مراکزی که در حال انجام تحقیقات در مورد تاثیر مصرف نمک بر عملکرد مغز و سیستم عصبی است، دانشگاه جورجیا نام دارد. روندی که نمک برای آسیب رساندن به مغز طی میکند خیلی پیچیده و از حوصله خارج است. اگر بخواهیم این موضوع را بهصورت عامیانه توضیح دهیم، باید گفت که نمک منجر به گشادشدن سرخگچه میشود که یکی از رگهای مهم خونی مغز است.
خاویر استرن که دکتر مغز و اعصاب، استاد علوم اعصاب و مدیر مرکز التهاب عصبی در دانشگاه جورجیا است، توضیح سادهای برای نحوه تاثیر نمک بر مغز ارائه کرد. طبق صحبتهای دکتر استرن هنگام مصرف غذای شور، مغز متوجه میشود که حجم زیادی از سدیم وارد بدن شده و برای کاهش آن شروع به انجام برخی مکانیسمهای جبرانی میکند. یکی از این مکانیزمها ترشح vasopressin است که به کاهش ادرار و متعادل کردن غلظت نمک در بدن میانجامد.
فعال شدن نورونهایی که باعث ترشح vasopressin میشوند، جریان خون را در مغز کاهش میدهد. تاکنون همه تصور میکردند که تاثیر مصرف نمک بر جریان خون در مغز با افزایش گردش خون همراه است که دقیقا خلاف آن ثابت شد.