🔴 چرا مغز شما روی کارهای ناتمام متمرکز می شود...
👈🏻 اگر ایمیلی خوانده نشده داشته باشید، دائماً در فکر این هستید که چه می گوید. اگر یک سریال جدید راشروع کرده باشید، تا زمانی که تماش نکنید به ادامه داستانش فکر میکنید. اگر مقالهای داشته باشید که هنوز نیاز به ویرایش دارد، تا زمانی که کاملش کنید آرام نمیگیرید. در عین حال، اگر یک هفته بعد از انتشار همان مقاله از شما درباره آن بپرسیم، چیز زیادی در مورد آن به خاطر نمی آورید - حداقل در مقایسه با اینکه چقدر خوب می توانید لیست انجام کارهایتان را به یاد بیاورید.
🔴 اما چرا کارهای ناتمام اینقدر مزاحم به نظر می رسند؟
دلیلش پدیده ای به نام اثر زیگارنیک است. این پدیده اولین بار توسط یک روانشناس روسی به نام بلوما زیگارنیک مشاهده شد. یک بار، در حالی که در یک رستوران شلوغ نشسته بود، متوجه شد که گارسونها خاطرات بهتری از سفارشهای پرداخت نشده (یا کارهای ناتمام) دارند، اما پس از تسویه حساب، گارسونها در به خاطر سپردن جزئیات دقیق سفارش مشکل داشتند. زیگارنیک پیشنهاد کرد که ناتوانی در انجام یک کار باعث ایجاد تنش شناختی زیربنایی (underlying) می شود، که در نتیجه باعث می شود مدام به آن بازگردید.
👈🏻 یک تبیین جالب از این پدیده، تمایل مغز برای نگهداری کارهای ناتمام در حافظه کوتاه مدت است. بسیاری از خاطرات کوتاه مدت نسبتاً سریع فراموش می شوند، اما زمانی که یک کار کامل نمی شود، مغز ما دائماً آن را تکرار می کند تا اطلاعات را فعال نگه دارد. این همان چیزی است که تنش شناختی زیربنایی را ایجاد می کند. بعدا، وقتی که کار را کامل می کنیم، همان اطلاعات به راحتی فراموش می شوند.
💡نکته جالب این است که شاید بتوانیم از اثر زیگارنیک استفاده خوبی بکنیم! چهار روش برای این کار پیشنهاد میشود:
1️⃣تمایلتان را برای به تعویق انداختن کارها کاهش دهید: اگر کاری وجود دارد که برای مدت طولانی از آن اجتناب کرده اید، با کوچکترین بخش ممکن که باید انجام دهید شروع کنید؛ حتی اگر این به معنای باز کردن یک سند Word و تایپ عنوان گزارش باشد.
2️⃣مردم را وادار کنید تا به آنچه می گویید توجه بیشتری کنند: آیا واقعاً می خواهید گیرنده ایمیل شما پیام را باز کند و بخواند؟ سعی کنید به جای نقطه در تیتر خود از سه نقطه استفاده کنید.
3️⃣اطلاعات بیشتری را به خاطر بسپارید: چه برای یک امتحان بزرگ درس می خوانید یا سعی می کنید یک سخنرانی را به خاطر بسپارید، کار خود را به چند بخش تقسیم کنید. هنگام به خاطر سپردن حجم زیادی از اطلاعات، وقفه های کوتاه می تواند به نفعتان باشد؛ وقفهها به مغز شما سیگنال می دهد که چیزی کامل نیست.
4️⃣نامهای سخت را به خاطر بسپارید: یک قسمت از نام را یاد بگیرید، آن را حفظ کنید و پس از اتمام حفظ کردن قسمت اول، به قسمت دوم بازگردید. به خاطر سپردن آنها از این طریق بسیار آسان تر خواهید بود.
👈🏻 بنابراین در حالی که آن کارهای ناتمام همچنان مزاحتمان میشوند، میتوانید از این انرژی به خوبی استفاده کنید و کارهایی را انجام دهید که مدتهاست سراغ آنها نرفتهاید.